23 juni 2022

Karins Kijk op…
Business bouwen met passie

Door Karin Verhagen

 

Waarom een business bouwen met passie?

Een goede vriendin zei ooit tegen me: ‘Ik geloof dat je in het begin enorm verliefd moet zijn op je partner zodat je samen heel lang kunt teren op die liefde. Als je met te weinig begint, dan red je je papieren jubileum nog niet eens.’

Hetzelfde geldt voor het starten van een bedrijf. Veel ondernemers starten een bedrijf met heel veel enthousiasme. Ze gaan het product of de dienst beter, slimmer, goedkoper, digitaler, sneller, mooier en vooral in vrijheid in de markt zetten.

Wanneer je geen passie voelt, zul je misschien nog wel beginnen. Maar bij de eerste serieuze hobbel die je tegenkomt, heb je passie nodig om door te durven gaan. Een voorbeeld van een hobbel kan een grote investering zijn in machines, ICT of marketing. Of je neemt een persoon in dienst. Of je zegt je baan op. Dit is spannend want: is je product of dienst écht goed genoeg, zitten mensen hier op te wachten? Ben je wel een ondernemer? Wat als je je hypotheek niet kunt betalen? Of de komende jaren niet op vakantie kunt? 

Ondernemen is topsport. En wanneer je met plezier je bed uitkomt, omdat je zin hebt in je dag, dan scheelt dat enorm. Echter, iedere ondernemer kan in een situatie terechtkomen dat zijn hart voor de zaak afneemt. Redenen hiervoor kunnen legio zijn. Er zijn bijvoorbeeld aandeelhouders of investeerders ingestapt, die heel andere doelstellingen voor ogen hebben. Of je bent meer tijd kwijt aan taken die geen energie geven zoals contracten, klagende klanten, managen van personeel en ga zo maar door….

Naast het feit dat het in deze fase voor jou als ondernemer zelf een opgave wordt om naar de zaak te gaan, is het ook voor je mensen geen pretje. Misschien herken je het: je raakt sneller gefrustreerd of je bemoeit je overal mee. Vooral met  zaken die jij wél leuk vindt om te doen. Dit zorgt er weer voor dat jouw mensen geen vertrouwen voelen of geen verantwoordelijkheid. Kortom, het gevoel dat jij als ondernemer hebt, draag je al dan niet gewild over aan jouw team. Terwijl een happy en tevreden team natuurlijk beter is voor de business; er wordt harder gewerkt, de betrokkenheid en motivatie zijn groter en het personeelsverloop daardoor minder.  

Een happy team krijg je alleen als jij goed voor jezelf zorgt. Zet het zuurstofmasker dus ook als ondernemer eerst bij jezelf op en dan pas bij een ander.

Lees je dit en realiseer je dat je je mojo kwijt bent
Of dat je deze misschien nooit hebt gevonden? Of wil je ondernemers juist helpen om met hun hart verbonden te blijven aan hun bedrijf, zodat er op de lange termijn een business staat waar ze trots op zijn? Verdiep je dan eens in onze training Build your business with purpose. De eerstvolgende staat gepland op dinsdag 20 en 27 september in Diemen. 

 

Karin Verhagen is Executive|Business Coach, Verander Strateeg en Founding Partner bij GrowthFactory. Eigenaren in hun kracht zetten én houden dankzij waardegedreven ondernemerschap, geeft ook haar een zinvolle boost. Wil je sparren over je partnership of samenwerking? Met of zonder partner? Neem dan contact op met karin@growthfactory.nl

Karins Kijk op… Trusted Advisor

Karins Kijk op… Trusted Advisor

Een Trusted Advisor… wat versta je daar eigenlijk onder? Onlangs kregen we deze vraag van een ondernemer naar aanleiding van onze training Business Coaching Essentials, waar we professionals tools aanreiken om een lange termijnrelatie met de klant op te bouwen. En om...

Karins Kijk op… Loslaten

Karins Kijk op… Loslaten

7 januari 2021 Karins Kijk op... Loslaten Door Karin Verhagen   “M’n onderneming draait en dit is wat ik altijd wilde maar… nu weet ik het even niet meer.” Diepe zucht. Tegenover me zit een gedreven en onrustig man. Iemand die zijn bedrijf de afgelopen 10 jaar...

Roos van Harderwijk in de podcast van Business Open

Roos van Harderwijk in de podcast van Business Open

19 januari 2021 Door Roos van Harderwijk Roos van Harderwijk in de podcast van Business Open Beluister nu de podcast van Roos van Harderwijk Een podcastaflevering over jouw groeireis als ondernemer en hoe je kunt anticiperen op tegenslagen én successen; ondernemen is...

Op de hoogte blijven?

Op onze site en social media posten wij regelmatig artikelen, blogs en nieuws over ondernemen. Onze klanten laten we daar ook graag aan het woord. Wil je daarnaast onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in, dan ontvang je 'm maandelijks in je mailbox.

En heb je alsnog een ondernemersvraag waar je niet uitkomt? Daag ons uit, het eerste antwoord plus een kop koffie is van ons!

Ja, ik wil ook meer groeitips!