23 oktober 2020

Door Karin Verhagen

Wat is jouw waarde als ondernemer?

Wat is jouw waarde als ondernemer en hoe vergroot je deze? GrowthFactory zorgt dat ondernemers bewuster omgaan met datgene wat voor hen waardevol is,’ vertelt Karin Verhagen. ‘Wij kijken naar de intentie, passie en ambitie waarmee zij ondernemen. Deze elementen vormen samen een wezenlijke groeifactor van hun bedrijf.’ In een tijd als deze, waarin ondernemen veel vraagt van het uithoudingsvermogen van eigenaren, is het extra belangrijk om van waarde te blijven voor jezelf én daardoor je onderneming.

De balans tussen jouw zachte en harde waarden

Hoe blijf je als ondernemer trouw aan jouw intentie, talenten en ambitie? En hoe zorg je ervoor dat deze gaandeweg niet ondergesneeuwd raken door het managen van jouw bedrijf of door externe factoren? Hoe verder je bij jouw passie of jouw why (Simon Sinek) vandaan raakt, hoe minder jouw onderneming uiteindelijk waard wordt. ‘Als je als ondernemer je drive verliest, geef je dit gevoel namelijk onbewust door aan jouw medewerkers. En dat vertaalt zich uiteindelijk naar lagere financiële resultaten, dus de harde waarde van je bedrijf,’ aldus Karin.

In de gesprekken die Karin de laatste tijd heeft gevoerd met investeerders kwam naar boven dat zij steeds vaker de heersende cultuur in een bedrijf als ‘harde’ waarde meenemen bij een due diligence of een financiële waardering van ondernemingen. ‘Je kunt nog zulke goede cijfers laten zien, alles valt of staat met de kwaliteit en drive van de ondernemer en het managementteam.’ Als de zachte cultuurwaarden niet aansluiten bij het doel van een onderneming, gaan investeerders het risico van de investering niet zomaar aan. Ze vragen dan om meer zekerheden of begeleiding van externen. Of stellen dat de ondernemer na verkoop voor een langere periode verbonden moet blijven aan het bedrijf.
‘Als het om succesvol ondernemen gaat, zijn deze zachte en harde kant van het begrip ‘waarde’ onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Hoe blijf je nu van waarde voor jezelf, voor jouw medewerkers en voor jouw klanten?’

Waardevermeerdering door inzicht in talent en in blinde vlekken 

‘Wij gebruiken talententesten om naar boven te krijgen waar de unieke kracht van ondernemers ligt,’ vertelt Karin. ‘Dat is voor henzelf vaak moeilijk te duiden, omdat talent iets is dat natuurlijk aanvoelt en daarom niet snel wordt herkend of onderkend. Daarnaast kunnen wij ‘blinde vlekken’ in kaart brengen; datgene waar men juist geen aanleg voor heeft en onbewust het liefste vermijdt.’ Voor ondernemers is het belangrijk om, gedurende de verschillende fases waar een bedrijf doorheen gaat, vooral dat te doen waar ze goed in zijn. En keuzes te maken die bij ze passen. Dan zijn ze inspirerend voor klanten en medewerkers en genieten ze van hun ondernemersreis. Wanneer ze te veel bezig zijn met wat nodig is voor hun bedrijf en dit hen zelf te veel energie kost, dan levert dat onnodig veel stress op, onrust. Op de lange termijn kan dit leiden tot een burn-out. Het plezier in ondernemen is dan ver te zoeken.

Bewustwording van deze twee uitersten en daar binnen de onderneming slim mee om kunnen gaan, zal voor waardevermeerdering zorgen. Want door te weten welke waarde jij daadwerkelijk brengt, maak je zakelijk andere keuzes. Het beïnvloedt alle zakelijke en financiële elementen – oftewel de harde kant – van jouw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan specifieke diensten en/of producten, de manier waarop jij je profileert en hoe je structuur aanbrengt. Maar het helpt ook om het juiste team om jezelf heen te bouwen, zodat je rust en grip krijgt. En je áán jouw bedrijf kan werken, in plaats van erin. GrowthFactory zorgt dat jouw waarde als ondernemer zich vertaalt naar een waardevermeerdering van jouw onderneming. En dat kan in deze tijden van doorslaggevend belang zijn.

Ken jij jouw waarde als ondernemer? Met talententesten en een financiële scan bepalen we jouw huidige positie. En op basis van jouw Groeiplan houden we de ontwikkeling bij. Benieuwd? Neem gerust contact op met Karin Verhagen, via karin@growthfactory.nl of 020 8203605.

Karin Verhagen is Executive|Business Coach, Verander Strateeg en Founding Partner bij GrowthFactory. Eigenaren in hun kracht zetten én houden dankzij waardegedreven ondernemerschap, geeft ook haar een zinvolle boost. Wil je sparren over je partnership? Met of zonder partner? Neem dan contact op met karin@growthfactory.nl

Karins Kijk op… Business bouwen met passie

Karins Kijk op… Business bouwen met passie

23 juni 2022 Karins Kijk op...Business bouwen met passieDoor Karin Verhagen  Waarom een business bouwen met passie? Een goede vriendin zei ooit tegen me: ‘Ik geloof dat je in het begin enorm verliefd moet zijn op je partner zodat je samen heel lang kunt teren op die...

Karins Kijk op… Trusted Advisor

Karins Kijk op… Trusted Advisor

Een Trusted Advisor… wat versta je daar eigenlijk onder? Onlangs kregen we deze vraag van een ondernemer naar aanleiding van onze training Business Coaching Essentials, waar we professionals tools aanreiken om een lange termijnrelatie met de klant op te bouwen. En om...

Karins Kijk op… Loslaten

Karins Kijk op… Loslaten

7 januari 2021 Karins Kijk op... Loslaten Door Karin Verhagen   “M’n onderneming draait en dit is wat ik altijd wilde maar… nu weet ik het even niet meer.” Diepe zucht. Tegenover me zit een gedreven en onrustig man. Iemand die zijn bedrijf de afgelopen 10 jaar...

Op de hoogte blijven?

Op onze site en social media posten wij regelmatig artikelen, blogs en nieuws over ondernemen. Onze klanten laten we daar ook graag aan het woord. Wil je daarnaast onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in, dan ontvang je 'm maandelijks in je mailbox.

En heb je alsnog een ondernemersvraag waar je niet uitkomt? Daag ons uit, het eerste antwoord plus een kop koffie is van ons!

Ja, ik wil ook meer groeitips!