Als je moet kiezen tussen doof worden of blind, wat zou jij kiezen?

Over het omgaan met verandering en de drie ondernemerslessen van Joyce
Onderneemster Joyce de Ruiter leidt aan het zeldzame syndroom van Usher en wordt langzaam blind én doof. Zij heeft bovenstaande keuze dus niet. Hier moet zij, samen met haar twee kinderen en man Martijn mee dealen en dagelijks leren omgaan met achteruitgang en veranderingen. Dit artikel gaat niet over iemand die zielig is. Dit is het verhaal van iemand die haar levensuitdaging krachtig inzet om anderen te inspireren. Inmiddels is Joyce dan ook een veelgevraagd spreker.

Over regie pakken en impact maken

Het verhaal van Joyce kent drie belangrijke en tegelijkertijd eenvoudige lessen, die ik inmiddels regelmatig toepas. Lessen die ik daarom graag met je deel. Maar eerst even over onze bijzondere kennismaking…

Vorige week appte Joyce mij: ‘Kennen wij elkaar echt nog maar een jaar?’ Een jaar waarin zij mij vanaf de eerste ontmoeting haast van mijn voetstuk heeft geblazen. Dat begon al bij het voorstelrondje tijdens een van onze bijeenkomsten van GrowthFactory. Als Bikkel van de Bart de Graaf Foundation sprak ze de volgende woorden: ‘Ik ben Joyce en ik word blind en doof.’ Het zorgde direct voor een enorme stilte aan tafel. Haar verhaal maakte diepe indruk. Hoe is het mogelijk dat iemand zó overtuigend de regie weet te pakken over dit afschuwelijke vooruitzicht? En aan het eind juist háár dank uitspreekt voor de inspirerende sessie? Het maakte in ieder geval dat ik sindsdien haar ambassadeur ben, niet in de laatste plaats vanwege haar impactvolle ondernemerslessen of eigenlijk beter nog: levenslessen.

Wat zijn dan de drie (ondernemers)lessen van Joyce?

1.   Je hebt altijd een keuze. In welke omstandigheid je ook verkeert, hoe moeilijk of onoverkomelijk een situatie ook is, je hebt altijd de mogelijkheid om daarin zelf een keuze te maken en de situatie te beïnvloeden.

2.   Blijf altijd jezelf. Wat je ook doet, hoe je je ook voelt: blijf jezelf. Want jij bent goed zoals je bent. Als mens zijn we 80% van onze tijd bezig om pijn te vermijden en iedereen kent weleens het gevoel ‘ben ik wel goed genoeg?

3.   Vraag om hulp. Ik hoor je denken: om hulp vragen? Toch, zo simpel is het. Als Joyce bepaalde dingen wil doen, zal zij om hulp moeten vragen. Of het nu gaat om een avondhardloopwedstrijd van de Bart de Graaff Foundation met een buddy of een autorit naar Nijmegen voor een lezing voor 600 toehoorders.

Vaak vergeten we om hulp te vragen. Omdat het zwak is, we ons niet goed genoeg voelen of talloze andere (onzin)redenen. Feit is dat veel mensen van nature helpers zijn en jou graag helpen. Of het nu gaat om iets persoonlijks of zakelijks. Denk aan advies rondom financiering van jouw ondernemersdroom: ongetwijfeld staan voldoende ervaren en vermogende ondernemers om je heen hiervoor open. Vraag eens om hulp, je zult versteld staan van de deuren die opengaan.

Drie eenvoudig te begrijpen én eenvoudig toe te passen lessen. Ik heb ze Joyce inmiddels meerdere keren op het podium horen toelichten en de impact is elke keer weer enorm; op mij en op de andere toehoorders:

Langzaam verlies ik mijn twee zintuigen waarmee ik communiceer en zelfstandig kan functioneren. Ik leef in een continu veranderproces met de keuze: hoe ga ik hier mee om?

We hebben allemaal met elkaar gemeen dat we continu te maken hebben met verandering. Is het niet in ons privéleven dan is het wel in ons werk. Hoe ga jij om met verandering? Kies je ervoor om je te laten leiden door angst? Wacht je tot de noodzaak voor jou beslist? Of neem je zelf het initiatief en de leiding over jouw eigen toekomst? Kortom: hoe wendbaar ben jij? “

Mijn hulpvraag aan jou

Ken jij ondernemers die even niet vooruitkomen of het niet meer zien zitten? Vertel ze over de levenslessen van Joyce. Het spreekt daarbij haast voor zich dat ik haar van harte aanbeveel voor een lezing of inspiratiesessie. Je kunt rekenen op een impactvol verhaal mét humor waarbij Joyce jou op geheel eigen wijze toelaat in haar wereld. En vertelt hoe jij kunt omgaan met jouw uitdagingen en veranderingen.

Wil je Joyce zelf een keer boeken als spreker? Klik dan hier voor haar site.

Karins Kijk op… Business bouwen met passie

Karins Kijk op… Business bouwen met passie

23 juni 2022 Karins Kijk op...Business bouwen met passieDoor Karin Verhagen  Waarom een business bouwen met passie? Een goede vriendin zei ooit tegen me: ‘Ik geloof dat je in het begin enorm verliefd moet zijn op je partner zodat je samen heel lang kunt teren op die...

Karins Kijk op… Trusted Advisor

Karins Kijk op… Trusted Advisor

Een Trusted Advisor… wat versta je daar eigenlijk onder? Onlangs kregen we deze vraag van een ondernemer naar aanleiding van onze training Business Coaching Essentials, waar we professionals tools aanreiken om een lange termijnrelatie met de klant op te bouwen. En om...

Karins Kijk op… Loslaten

Karins Kijk op… Loslaten

7 januari 2021 Karins Kijk op... Loslaten Door Karin Verhagen   “M’n onderneming draait en dit is wat ik altijd wilde maar… nu weet ik het even niet meer.” Diepe zucht. Tegenover me zit een gedreven en onrustig man. Iemand die zijn bedrijf de afgelopen 10 jaar...