14 september 2020

Door Karin Verhagen

Partnership en samenwerking in tijden van crisis 

Staan je partnership en samenwerking in deze periode extra onder druk? 

Herken je het? Je kiest je samenwerkingspartner uit omdat jullie hetzelfde idee hebben. Jullie gaan het anders doen. Beter. Slimmer of sneller. En het mooiste hierbij is: jullie vullen elkaar aan. De één is goed met klanten, de ander met processen. Of de een echte leider en de ander de gewezen cfo. Hoe het ook zij, in het begin zien jullie vooral de voordelen van de samenwerking. Onze hulp wordt vaak ingeroepen wanneer er problemen ontstaan. Over de rolverdeling, de koers, de kostenverdeling of bij tegenvallende resultaten. 

Splijtzwam
Tegenvallende resultaten is de grootste splijtzwam in een samenwerking. De groei gaat langzamer dan verwacht of er zijn investeringen die zich niet terugbetalen met als gevolg dat jullie nog steeds geen hoger salaris aan jullie zelf kunnen uitkeren. Of de zwarte cijfers lijken verder weg dan ooit. Hierdoor neemt de druk op de relatie geleidelijk toe, de teleurstellingen worden groter. En ineens is het heel vervelend dat je partner nooit sales doet. Of geen verstand heeft van jullie product. Of nooit bereikbaar is. Als alles goed gaat, dan neem je zaken op de koop toe. In tijden van tegenslag loopt de irritatie snel op. Laat staan als er een crisis dreigt, zoals nu met COVID-19 en de hogedrukpan op standje maximaal gaat. En je elkaar minder goed begrijpt. 

Hoe reageren jullie op elkaar in tijden van crisis
Tijdens een panieksituatie reageert iedereen anders. Je kunt bevriezen, wegkijken of elke dag iets anders willen proberen om het tij te keren. Misschien wil jij anticyclisch investeren maar wil jouw partner juist niets uitgeven. En je kunt al worstelen met je eigen demonen. Laat staan dat je die van je partner ook nog op je bordje krijgt. 

Wij merken dat partnerships en samenwerkingen door de dreigende economische crisis onder hoogspanning komen te staan. Wat kun je doen om de samenwerking vruchtbaar te houden?

  • Zorg dat je het samen eens wordt over jullie koers. 
  • Bepaal op basis van de koers hoe jullie omgaan met personeel, klanten, leveranciers en keuzes voor jullie eigen tijdsbesteding. 
  • Zorg dat je elkaar regelmatig spreekt, plan vaste momenten in. Iedere ochtend 9 uur bijvoorbeeld. Al spreek je elkaar maar 10 minuten, je zult zien dat er altijd iets valt af te stemmen.
  • Hoewel soms lastig, probeer elkaars verschillen te blijven waarderen. Wees je niet alleen bewust van de beperkingen van je partner, maar ook die van jezelf. 
  • Het is nu meer dan ooit van belang om een rolverdeling op basis van je talenten te doen; wat gaat jullie makkelijk af? Onder druk kun je namelijk op je talenten blijven terugvallen.
  • Kijk of jullie structuur, afspraken over kosten en taken nog wel passen bij de huidige situatie.
  • Zorg dat je een gespreksleider regelt wanneer jullie het idee hebben dat jullie niet snel genoeg op één lijn kunnen komen. Wacht niet tot de frustratie te hoog oploopt; voorkomen is beter dan genezen.

Succes!

Karin Verhagen is Executive|Business Coach, Verander Strateeg en Founding Partner bij GrowthFactory. Eigenaren in hun kracht zetten én houden dankzij waardegedreven ondernemerschap, geeft ook haar een zinvolle boost. Wil je sparren over je partnership? Met of zonder partner? Neem dan contact op met karin@growthfactory.nl

Wat is jouw waarde als ondernemer?

Wat is jouw waarde als ondernemer?

23 oktober 2020 Door Karin Verhagen Wat is jouw waarde als ondernemer?Wat is jouw waarde als ondernemer en hoe vergroot je deze? GrowthFactory zorgt dat ondernemers bewuster omgaan met datgene wat voor hen waardevol is,’ vertelt Karin Verhagen. ‘Wij kijken naar de...

Productiviteit of: hoe scheid je het kaf van het koren?

Productiviteit of: hoe scheid je het kaf van het koren?

19 augustus 2020 Door Robert Schulze Productiviteit of: hoe scheid je het kaf van het koren? Productiviteit of: hoe scheid je het kaf van het koren?   Hoe kan het aanbrengen van structuur jouw productiviteit verhogen? Wij geven enkele slimme tips die helpen om...

Hoe hou jij grip op jouw groei?

Hoe hou jij grip op jouw groei?

30 juli 2020 Door Frans Glazener Hoe hou jij grip op jouw groei?Hoe hou jij grip op jouw groei?   Ondernemen is complex. Elke dag wordt veel van je verwacht. Je wordt geconfronteerd met een hoop zaken. Hoe effectief is het als hoogte- en dieptepunten jou als...

Geen blog of nieuwsbericht meer missen?

Laat je gegevens achter en we sturen je regelmatig nieuws waar jij als ondernemer of Business Coach je voordeel mee kan doen.

We zullen niet spammen!