Fase 4. Desillusie

Alles moeizaam en je kijk je met weemoed terug op vroegere tijden. Je onderneming voelde ooit als jouw kindje maar inmiddels gaat alles moeizaam en kijk je met weemoed terug op vroegere tijden; je ging toch alles anders en beter doen?

Doorgaan of stoppen?

Je ervaart een pittige vorm van desillusie. Een onbehagelijk gevoel waar je op de een of andere manier vanaf wilt. Er moet wat gebeuren want zo kan het niet verder. Doodmoe vraag je je af óf en zo ja hóe je hieruit kunt komen. Wellicht overweeg je om jouw onderneming te verkopen, misschien is dat maar beter. Echter… is dit wel het beste moment voor een uitgebluste ondernemer om zijn zaak van de hand te doen? Je zit op dit moment vol in de 2e muur. De muur van Desillusie.

2e MUUR: Do or die

Jouw onderneming voelde ooit als je kindje maar inmiddels gaat alles moeizaam. Verderop in jouw reis is de markt veranderd, ook je bedrijf is veranderd. Je kijkt met weemoed terug op vroegere tijden; ondernemen was toch leuk? Je staat voor DO OR DIE; een tweede muur waar je met jouw onderneming doorheen moet. 

Om door te groeien is het belangrijk om je onderneming op een flink aantal fundamentele zaken aan te passen. Dat vraagt om stevige keuzes. Doorgaan, groeien of rustig de boel laten uitrollen tot het op is. Of wellicht een verkoop. Dat er iets moet gebeuren, is de enige zekerheid.

Een stevige reset

Wat nu? Er moet wat gebeuren. DESILLUSIE en vermoeidheid zijn slechte raadgevers en hebben impact op de waarde van je bedrijf.  Om door te groeien is het belangrijk om je onderneming op een aantal fundamentele zaken aan te passen, om deze als het ware te refreshen. Denk bijvoorbeeld aan productaanpassingen omdat marktontwikkelingen dat vereisen. Doe je dit niet, dan nemen de waarde van je onderneming en jouw energieniveau beide (alsnog) af.