Fase 1 – De enthousiaste start

Het begint allemaal bij de start: als ondernemer kom je enthousiast uit de startblokken, misschien wel op de zolderkamer. Het gevoel is goed. Vol energie ben je erin gedoken: jij gaat het anders en beter doen! Het is de fase waarin je tegen klanten zegt dat ze je altijd kunnen bellen.

Van enthousiasme naar hectiek

Al snel neemt de hectiek van alles dat moet gebeuren de overhand. Administratie, offertes, nieuwe klanten werven, financiering regelen… je bent er maar druk mee. Hoewel je nog steeds volop in je enthousiasme van een vliegende start zit, merk je ook dat je steeds moeilijker overzicht kunt houden.

Je doet heel veel dingen waarbij je niet in je kracht zit. Wat moet je doen om hieruit te komen? Je bent bij de eerste muur van ANGST EN/OF ONZEKERHEID aangekomen.

1e MUUR: ANGST EN/OF ONZEKERHEID

De muur waar het voor 80% van de startende ondernemingen ophoudt. De eerste echte uitdaging en confrontatie. Het pionieren is voorbij. Is je product goed genoeg? Kan je nieuwe klanten blijven vinden? Ben je geschikt als ondernemer? Wat is de volgende stap en hoe zet je die? De eerste echte grote test: durf je geld en tijd ECHT te investeren om te groeien?

Hoe kom je door die Muur van Angst?

 Het is een fase die vraagt om investering in de structuur van jouw organisatie (processen, systemen etc.). Hoewel het verleidelijk is je voornamelijk te richten op sales en geld verdienen, kom je zonder een goede, ondersteunende infrastructuur later bedrogen uit. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de administratie uit te besteden. Een juiste structuur van jouw onderneming geeft rust en ruimte om dat te doen waar je goed in bent: ondernemen. Maar dat is ook enorm spannend. Heb je genoeg vertrouwen in jezelf en in je product om dat te doen?