De Slag om Arnhem

Vijf leerpunten voor ondernermers

Afgelopen maand heb ik weer een keer Band of Brothers gekeken. Deze miniserie geeft in mijn ogen een waarheidsgetrouw beeld van de verschrikkingen van oorlog, het leiderschap dat nodig is en de kameraadschap die daarbij komt kijken.

WO II had eerder kunnen eindigen als het ‘management’ van de Geallieerden een aantal andere besluiten had genomen. Helaas was Operatie Market Garden, de Slag om Arnhem, zoals bekend een brug te ver. Achteraf kijken is altijd makkelijk natuurlijk, maar in mijn ogen zou je als ondernemer van dit stuk geschiedenis kunnen leren dat:

  1. je bij succes door moet stoten;
  2. het geven van groen licht voor een project aan je management, bij nieuwe informatie echt reden kan zijn om het sein toch weer op rood te zetten;
  3. een goede voorbereiding en planning soms langer duren dan je zou wensen, maar dat de kans op slagen daardoor groter wordt;
  4. vooraf te voorziene logistieke uitdagingen niet te licht moeten worden opgenomen;
  5. iedere concurrent, als een kat in het nauw, nog kan terugkrabben.

Als ondernemer ben je dagelijks bezig met leiding geven. Dit doe je op basis van de soms beperkte informatie die je hebt. De personen over wie de rest van dit artikel gaat hadden hier ook mee te maken. Bij hun ging het echter niet om waarde of winst maar om onze vrijheid en mensenlevens.

In preparing for battle I have always found that plans are useless, but planning is indispensable.

Dwight. D. Eisenhower

Waarom Operatie Market Garden faalde.

Doorstoten bij succes

We schrijven september 1944 toen de Britse 11e tankdivisie na het bevrijden van Antwerpen ging bijtanken. Hadden zij 30 kilometer doorgestoten naar Zuid-Beveland dan hadden ze de Duitse 9e en 10e pantserdivisies kunnen onderscheppen. Deze divisies werden later, door louter toeval, bij Arnhem gestationeerd en waren mede beslissend in deze slag.

Het stoplicht weer op rood zetten

Vervolgens gaf Brits veldmaarschalk Montgomery opdracht om vijf bruggen over de Rijn te veroveren om na twee dagen afgelost te worden door Geallieerde tanks. Luitenant-Generaal ‘Boy’ Browning zei het wel vier dagen te kunnen uithouden, maar vroeg zich wel hardop af of ze niet een brug te ver gingen. Iets dat vele officieren dachten, maar niet uitspraken.

Ondertussen was er betrouwbare informatie van het Nederlandse verzet dat de Duitse aanwezigheid in het gebied steeds groter werd. Eén bericht luidde zelfs ‘Duitse tankdivisies zijn hier gestationeerd om opnieuw te worden uitgerust’. Montgomery was sceptisch over informatie via het verzet en liet dit ter zijde.

Een gedegen planning zorgt voor meer succes

Daar kwam nog bij dat deze hele operatie in slechts zeven dagen voorbereidingstijd was gepland omdat Eisenhower zo snel mogelijk wilde aanvallen.

Denk niet te licht over logistiek

Logistiek gezien hadden de Geallieerden ook een uitdaging. Het transport van alle 35.000 paratroopers en hun materiaal zou in drie dagen plaatsvinden. Dit maakte hen bijzonder gevoelig voor tegenaanvallen.

Er kon tijdens deze operatie van alles misgaan, terwijl het plan zo precies was dat alles moest kloppen. Majoor Brian Urquhart van de Britse Inlichtingendienst was zich hier zo van bewust. Hij maakte zich grote zorgen om de haalbaarheid en de aanname dat de Duitsers geen significant verzet zouden bieden, maar niemand wilde naar hem luisteren.

Om het nog lastiger te maken werden er landingsplekken bepaald die 13 kilometer van de weg naar de bruggen lag waardoor het effect van een verrassingsaanval op de bruggen meteen weg was.

Een kat in het nauw…

Uiteindelijk is deze aanval doorgezet maar door isolatie van de Britse troepen, onverwacht snelle tegenaanvallen van de Duitsers en aanvoerproblemen met materiaal dat bij de Duitsers werd gedropt (waaronder tanks!) mislukte deze. Vele Geallieerde soldaten moest zich terugtrekken, zich overgeven of sneuvelden. De operatie was mislukt of zoals een van de Geallieerde soldaten beschreef ‘het leek wel of de Generaals ons iets lieten doen waar ze geen recht toe hadden’.

Wil jij als ondernemer de slagvaardigheid van jouw onderneming ook eens tegen het licht houden? Lees hier hoe we jou daarbij kunnen helpen, bel me of stuur me gewoon een berichtje, dan hebben we het er samen over.

De inspirerende bron van dit artikel: Military Blunders by Saul David, zeker een aanrader.

Karins Kijk op… Business bouwen met passie

Karins Kijk op… Business bouwen met passie

23 juni 2022 Karins Kijk op...Business bouwen met passieDoor Karin Verhagen  Waarom een business bouwen met passie? Een goede vriendin zei ooit tegen me: ‘Ik geloof dat je in het begin enorm verliefd moet zijn op je partner zodat je samen heel lang kunt teren op die...

Karins Kijk op… Trusted Advisor

Karins Kijk op… Trusted Advisor

Een Trusted Advisor… wat versta je daar eigenlijk onder? Onlangs kregen we deze vraag van een ondernemer naar aanleiding van onze training Business Coaching Essentials, waar we professionals tools aanreiken om een lange termijnrelatie met de klant op te bouwen. En om...

Karins Kijk op… Loslaten

Karins Kijk op… Loslaten

7 januari 2021 Karins Kijk op... Loslaten Door Karin Verhagen   “M’n onderneming draait en dit is wat ik altijd wilde maar… nu weet ik het even niet meer.” Diepe zucht. Tegenover me zit een gedreven en onrustig man. Iemand die zijn bedrijf de afgelopen 10 jaar...